Historien bakom Malmö Kvinnliga Klubb & Läseällskap

MKKL


I början av 1900 gick en våg av bildningstörst över landet. Bland Malmös damer fanns ett starkt behov av att träffas under andra former än de vanliga dambjudningarna. Ett antal damer inbjöds i början av år 1909 till landshövdingskan Charlotte Tornérhjelm för att utröna intresset för bildandet av en klubb, vars syfte skulle vara att diskutera litteratur, musik och dagsaktuella frågor. Ett annat syfte var att starta ett bibliotek, eftersom intresset för litteratur låg i tiden.


Den 19 april 1909 bildades Malmö Kvinnliga Klubb och Läsesällskap med friherrinnan Anne Madeleine Aschan som klubbens första ordförande. Klubben har fram till 100-årsjubiléet haft elva ordföranden.

 Med ett sekel i ryggen kan vi stolta se att mycket har förändrats för kvinnorna i Sverige under de 100 åren. MKKL hade vid 100-årsjubilét omkring 100 medlemmar. Åren kring 1911 var en tid då arbetslivet ännu inte hade fått grepp om de i hemmet arbetande kvinnorna och klubben hade då som mest över 300 medlemmar.


Vi kan endast hoppas att kommande generationer kommer att kunna se tillbaka på samma spännande föreläsningar, social samvaro och gemensamt utbyte av tankar och idéer kring litteraturen och icke minst med en bevarad litteratur i bokform.

I dag har MKKL på Skogshill ett bibliotek på omkring 700 böcker. Inköp av nya aktuella böcker sker årligen och klubbens medlemmar

lånar flitigt böcker från biblioteket. Varannan onsdags - kväll träffas medlemmarna på Skogshill för föreläsningar och socialt umgänge. Dessutom finns litterära salonger.


Klubben har genom seklet haft många intressanta personer som föreläsare, allt från representanter för litteratur, läkarvetenskap, massmedia, musik, natur- och reseupplevelser till sportvärlden.


Av Hanne-Louise Ericsson

Red. Maj-Gret Svensson

Det pulserar ett liv, det sker spännande möten, det spirar nyfikenhet och vetgirighet i ett omfång som man inte tror … Jag är en lycklig själ, som fått vara en del av det där.

Åke Stolt 2008

I Nutid!


- här är lite extra information som ger inforamtion och kanske kan locka till att fler vill vara med!

MKKL

Varannan onsdag jämna veckor träffas vi på Skogshill och lyssnar på ett föredrag, lånar en god bok och umgås.


Som icke medlem kan du delta två gånger innan du bestämmer dig för att bli medlem i klubben. Vill Du bli medlem? Klicka nedan!


Malmö Kvinnliga Klubb och Läsesällskap har samarbete med Studiefrämjandet. Men inte bara det! Vi har även en Medlemsförsäkring genom Trygg Hansa. Medlemsförsäkringen är kopplad till våra medlemsträffar, utflyckter och resor till och från våra träffar.


MEDLEMMAR FÖLJER NEDANSTÅENDE ANVISNINGAR:

Vid olycksfall kontakta vår kollektiva medlemsförsäkring snarast. Glöm inte att kontakta MKKL:s kassör för att få information hur du ska gå tillväga.

Försäkringsbesked med information finns hos MKKL:s Kassör Kerstin Lindberg

ÅRSBERÄTTELSER

Styrelsen har genom åren sammanställt åren som gått, tankar, beslut och ideér som kläckts!


Alla verksamhetsberättelser finns i PDF format. Klicka in på knappen nedan för att komma till specificka VERKSAMHETSBERÄTTELSER från olika år.

LÄSECIRKELN

  • Referera en nyligen läst bok
  • Diskutera en gemensamt läst bok
  • Aktuella litterära personligheter
  • Diktare med musikalisk bakgrund
  • Fascinerande författaröden
  • Sanna berättelser ur livet
  • Dikter - Poeter m.m.


Möteslokal 

Skogshill, Marietorpsallé 28 G, 217 74 Malmö (vid Malmborgs, Erikslust).
Nya deltagare välkomna.

Kontakta
Margaretha Håkansson 


Start

När terminen börjar och därefter varannan onsdag ojämna veckor mellan kl. 13.30 och 15.30.

Servering: Kaffe/te erbjuds och kaffebröd får var och en själv ta med.

Malmö Kvinnliga Klubb och Läsesällskap 


KLUBBENS

AFTNAR i NUTID

Varannan onsdag träffas ett gäng damer i varierande ålder i den lokal som idag utgör Malmö Kvinnliga Klubb och Läsesällskaps träffpunkt, nämligen Skogshill, bredvid Eriklust i Malmö. Det var 1997 som Skogshill blev nära på en varmhjärtad räddning så att vårt sällskap inte behövde stå med en betungande månadshyra om än att vi haft fantastiska lokaler genom åren. Trivsamheten är stor på 

Skogshill och det är många medlemmar som kommer till onsdags-träffarnas klubbmöten! En hel del av MKKL;s bibliotek fick följa med - allmännbildning och kunskap är en ut-av den grundläggande andan som gjorde att Klubben faktiskt startades en gång i tiden.


Även om vi börjar 18.00 dessa träffar så dyker många in redan vid halv 5!

Det är en GEDIGEN lista på föreläsare som gästat MKKL. Klicka in på guldknappen här nedan och bli hänförda av utbudet genom åren!

KLUBB

AFTNAR

- nostalgi!


MKKL:s allra första föredrag hölls den 30 november 1909 vid "det första allmänna sammanträdet" på Par Bricolesalen, Stadt Hamburg, av fru Malin Homström-Ingers över ämnet "Ernst Ahlgren, en lifsbild". Historiska steg framåt från denna dag kan nämnas biskoparna Sam Stadener och Olle Nivenius och bland "de lärde i Lund" bl a professorerna Knut Lundmark, Efraiem Briem, Gerhard Bendz, Martin P:son Nilsson och på senare år professor Kjell-Åke Modéer. 


År 1927 talade teol. kand. Ester Lutteman om samtida ungdomsproblem och år 1950 komminister Carl Greek över ämnet "Med svenskt sjöfolk bortom spärren".

Givetvis har åtskilliga av stadens profiler framträtt, såsom redaktören Waldemar Bülow som talade om ätliga och giftiga svampar, Alma Falkman med "Malmöprat", m.fl. Stadantikvarier, chefredaktörer, författare och ledarinnan för Malmöflickorna Leida Leesment har alla framträtt på Klubben.


Klubbens egna medlemmar har också medverkat med sång, recitation och föredrag. I det sammanhanget kan nämnas fru Maja Lindqvist, som under många år inledde varje termin med reseskildringar, ofta från på den tiden okända platser. På senare år har även hennes släktingar adjunkt Arne Schmitz, arkitekt Birgitta Kordina och civilingenjör Metta Lindqvist hållit föredrag på Klubben.

(ett axplock från häftet MKKL 100 år).

Sång, recitation och bridge!

År 1914 beslutade styrelsen att köpa in en begagnad Malmsjöflygel från Berghska hemmet. Tack vare detta förvärv kunde musik och sång bliva ett ofta förekommande inslag under klubbaftnarna.


Ej att förglömma att en annan verklig aktivitet var bridge och handarbetesaftnar, som Klubben anordnade. År 1913 var det spetsar,handarbeten, gyllenläder och skånska smycken och två gånger blev det utställning med "Dukade Bord".

MALMÖ KVINNLIGA KLUBB OCH LÄSESÄLLSKAP


STADGAR

Antagna 1909 - senast ändrad mars 2011

Ändamål

§1

Malmö Kvinnliga Klubb och Läsesällskap är en ideell förening med kulturellt syfte,
som utan anslutning till något politiskt parti har till uppgift att på gemensam bekostnad anordna klubb-aftnar, inbjuda öredragshållare eller arrangera annan form för underhållning 
samt bereda tillfälle till lån av böcker från föreningens bibliotek. Styr-elsen bestämmer avgift för föredragshållarna, förtäring och underhållning m.m.


Medlemskap
§2

De kvinnor som sympatiserar med föreningens syften, kan erhålla medlemskap.
Årsavgiften fastställes av årsmötet och erlägges i januari månad.

§3
Den kvinna, som på ett eller annat sätt särskilt utmärkt sig för nit om föreningens bästa, kan på styrelsens förslag vid allmänt sammanträde utnämnas till hedersmedlem av föreningen. Hedersmedlem åtnjuter inom föreningen en medlems alla förmåner och är befriad från erläggandet av stadgade avgifter.


§4

Skulle medlem visa uppenbart trots mot föreningens stadgar så att fråga om uteslutning kan uppkomma, åligger det styrelsen att sammankalla ledamöterna till extra sammanträde. Medlem som av två tredjedelar av närvarande ledamöter utvoteras, blir omedebart utesluten ur föreningen utan rätt att återfå erlagd årsavgift.


Styrelsen
§ 5
Föreningens angelägenheter handhas av styrelsen, bestående av åtta ledamöter plus två suppleanter. Styrelsen väljs på två år, och varje år avgår alternerande styrelseledamöter. Styrelsen är beslutsmässig då fem ledamöter är närvarande. Vid lika röstetal gäller den mening ordförande biträder.

§ 6
Årsmötet väljer ordförande för det kommande verksamhetsåret. Styrelsen utser därefter inom sig: vice ord-förande, sekreterare, vice sekreterare, kassaförvaltare, vice kassa-förvaltare, bibliotekarie, och en representant för hemsidan. Styrelsen omhänderhar fören-ingens ekonomi, inköp av böcker, inbjuder föredrags-hållare, anordnar afton-underhållningar och dylikt. Styrelsen sam-manträder, då ordföranden finner detta nöd-vändigt eller då tre av styrelsens medlemmar framställt motiverad anhållan.

Lokal
§ 7
Möteslokalen bör bestå av ett större samlings-rum, matsal och kök.


Räkenskaper
§ 8
Räkenskapsåret omfattar tiden från och med den 1 januari till och med den 31 december.
Föreningens räkenskaper förs av kassa-förvaltaren, som på styrelsens vägnar och på dess ansvar mottar inkomsterna och ombe-sörjer utgifterna. Granskning av räkenskaperna ska av revisorerna vara redovisade före januari månads utgång. Ordförande, sekreterare och kassör får teckna föreningens firma var för sig.


Årsmötet
§ 9
Kallelse till årsmötet meddelas i programmet för våren och skickas ut till varje medlem i december.
Årsmötet hålls under första hälften av mars månad. Därvid skall följande ärenden förekomma:
1. Föredragning av styrelsens årsberättelse, årets bokslut och revisionsberättelse.
2. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen.
3. Förslag till budget för det nyss ingångna räkenskapsåret
4. Fastställande av årsavgift för medlemmar.

(forts. Årsmöte)

5. Val av styrelse och två revisorer, revisorssuppleant, samt valberedning.
6. Val av ordförande för det kommande verksamhetsåret.
7. Enskilda medlemmars framställda förslag (motioner).
Dessa måste vara inlämnade skriftligen till styrelsen senast fjorton dagar före årsmötet.
8. Ärenden i övrigt.


Extra allmänt sammanträde
§ 10
Extra allmänt sammanträde hålls, då styrelsen finner så lämpligt, eller då minst 25 med-lemmar hos styrelsen skriftligen anhåller därom med uppgift om anledningen till mötets sammankallande.  Medlemmarna kallas till sammanträde genom kallelsebrev.


Ändring av stadgar
§ 11
Förslag till ändring i eller tillägg till för-eningens stadgar inges före januari månads utgång skriftligen till styrelsen, som vid nästföljande årsmöte framlägger det för med-lemmarna jämte eget utlåtande. Efter två på varandra följande årsmöten skall beslut fastställas.


Föreningens upplösning
§ 12
Fråga om föreningens upplösning skall beslutas vid extra allmänt sammanträde
och jämväl hur man skall förfara med föreningens egendom.


§ 13
Föreningens angelägenheter får av medlem icke utan styrelsens medgivande föras till föremål för offentligt referat.